Kurkuma (Turmeric) - sproszkowany korzeń (curcuma longa) - 200 g Zobacz większe

Kurkuma (Turmeric) - sproszkowany korzeń (curcuma longa) - 200 g

Nowy produkt

EKO Kurkuma (Turmeric) - sproszkowany korzeń (curcuma longa) - 200 g

Składniki: sproszkowany korzeń kurkumy CERTYFIKAT;PL-EKO-01 PTRE SP.Z O.O.

Więcej szczegółów

3 Przedmioty

Ostatnie egzemplarze!

19,00 zł brutto

Więcej informacji

Kurkuma (Curcuma longa), pochodzi z południowo-wschodniej Azji, należy do rodziny imbirowatych. Jest to roślina wieloletnia, podobnie jak imbir. Zbiera się kłącza – grube i włókniste, które mają kolor pomarańczowy i cienką skórkę. Kurkuma stosowana jest najczęściej jako przyprawa w kuchni etnicznej. Proszek jest lekko gorzki o silnym ziemistym smaku.

Zalecana porcja dzienna: 

3-4 łyżeczki dziennie

Sposób użycia

Kurkumę, można spożywać w różny sposób np. z jogurtem, koktajlem warzywno-owocowym lub stosować jako przyprawę do potraw.

Dla skuteczniejszego przyswajania można również stosować kurkumę w następujący sposób:

Zmiksować łyżeczkę proszku z 1-2 żółtkami jaj i 1-2 łyżeczkami oleju kokosowego. Innym sposobem na zwiększenie absorpcji kurkumy jest dodanie jej do wrzątku - 1 łyżeczkę proszku należy dodać do 1 l wrzątku i zagotować. Po zagotowaniu w ciągu 10 minut powstanie 12% roztwór, który można pić po wystudzeniu. Kurkuma będzie stopniowo opadać i po 6h powstanie 6% roztwór, dlatego najlepiej jest wypić napój w ciągu 4h. Napój ma „drewniany” smak. Uwaga - kurkumina jest silnym żółtym pigmentem, który może trwale brudzić.

Certyfikaty: 

bez GMO,PL-EKO-01 PTRE SP.Z O.O

Kraj pochodzenia: 

Indie