Olej lniany 250 ml Zobacz większe

Olej lniany 250 ml

Nowy produkt

Olej ten wytłaczany jest ze starannie wyselekcjonowanych i przebadanych nasion siemienia lnianego o wysokiej zawartości kwasu alfalinolenowego. Cechuje go typowy dla siemienia lnianego zapach oraz żółty kolor. Olej Lniany nie jest gorzki i ma delikatny smak.

Więcej szczegółów

Oczekiwanie na dostawę

16,13 zł brutto

Więcej informacji

Uwaga! Olej wymaga bezwzględnego przechowywania w lodówce !!!

Olej Lniany Vis Natura zawiera od 52 do 58% kwasów Omega – 3 Olej lniany Vis

Natura jest pozyskiwany według unikalnej polskiej technologii gwarantującej zachowanie wszystkich naturalnych składników i właściwości, które natura zmagazynowała w nasionach lnu oleistego. Aleksander Nowak (firma Stalmasz) opracował nową technologię wydobywania oleju z nasion, dzięki której wytłoczony olej zachowuje wielomiesięczną trwałość, bez konieczności przechowywania oleju w obniżonej temperaturze i bez obawy o utratę jego składu oraz smaku. Pozyskiwanie oleju jest prowadzone na unikalnej prasie VIS R60, zaprojektowanej i wykonanej na potrzeby tłoczenia najwyższej jakości olejów jadalnych. Tłoczenie odbywa się w niskiej temperaturze ok. 36st. C. Otrzymywany dzięki temu olej lniany jest o najwyższych parametrach jakościowych i wielomiesięcznej przydatności do spożycia. Olej lniany Vis Natura, w stosunku do innych marek, zachowuje przez długi okres czasu, w nienaruszonej formie, żywe (czynne) biologicznie składniki, które są zawarte w nasionach lnu oleistego bogatego przede wszystkim w wielonienasycony kwas tłuszczowy Omega–3. Wielomiesięczna, wyjątkowo długa trwałość oleju bez konieczności przechowywania w obniżonej temperaturze, świadczy jednocześnie o wysokiej jakości odżywczej i zdrowotnej tego oleju. Po 16 tygodniach przechowywania w temperaturze pokojowej, skład kwasów tłuszczowych oleju uległ niewielkim zmianom. Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych wynosiła 1,35 mg KOH/g, a nadtlenków 3,10 meqO2/kg i nie przekroczyła wyznaczonych normami wartości wynoszących odpowiednio: 4 mg KOH/g i 15 meqO2/kg. Również cechy organoleptyczne oleju nie uległy istotnym zmianom.   Olej lniany jest bogatym źródłem antyutleniaczy. Zawiera; wielonienasycony kwas tłuszczowy Omega – 3, witaminy E i inne antyutleniacze (sterole, karoteny, plastochromanol 8), niezbędne do neutralizacji toksycznych cząstek RFT. Wymienione związki, które zawiera olej lniany, nie są produkowane w organizmie. Muszą być dostarczone w diecie pokarmowej.   Witamina E zawarta w oleju lnianym ma wyjątkowo skuteczną postać. Efekt wzmocnienia zostaje osiągnięty dzięki pozostałym innym związkom przeciwutleniającym, które zawiera olej lniany. Należą do nich takie struktury jak: sterole, plastochromanol 8 i karoteny oraz inne antyoksydanty, występujące w oleju w mniejszych ilościach. Dodatkowym składnikiem, dającym możliwość spotęgowanego działania witaminy E jest wielonienasycony kwas tłuszczowy Omega – 3, którego olej lniany zawiera ponad 52%. Kompozycja tych składników pozwala wywołać reakcję synergicznego i prozdrowotnego działania wszystkich związków, które zawiera olej lniany. Jednak przy spełnieniu koniecznego warunku, że zawarte w oleju lnianym składniki ( występujące w czynnej formie biologicznej) w procesie ich pozyskiwania z nasion nie zostały zniszczone i są nadal biochemicznie aktywne. Do najważniejszych funkcji, jakie spełnia witamina E to zapenienie każdej komórce naszego  osłony antyoksydacyjnej ponieważ ludzki organizm nie potrafi samodzielnie przeprowadzić syntezy tego związku.  

Na podstawie przeprowadzonych badań przez wielu naukowców stwierdzono, że olej lniany wspomaga leczenie chorych na: Stany nowotworowe oraz zapobiega im Arytmię, choroby serca Choroby układu krążenia Cukrzycę typu II Artretyzm i alergie Schorzenia woreczka żółciowego Depresje oraz problemy z pamięcią Inne choroby cywilizacyjne – pozornie nieuleczalne / miażdżyca, nowotwory / Niepodważalnym akademickim autorytetem, w zakresie prozdrowotnych właściwości oleju lnianego jest doktor Johanna Budwig, która w połowie ubiegłego wieku odkryła wyjątkowe jego właściwości. Niemiecka biochemik, Johanna Budwig (1909 – 2003), doktoryzowała się z biochemii i nauk przyrodniczych i niezależnie od prowadzonych w tym zakresie badań naukowych, miała wyjątkowe osiągnięcia w dziedzinie leczenia groźnych chorób cywilizacyjnych takich jak: nowotwory, cukrzyca, choroby układu krążenia. Leczenie tych chorób opierała na wyjątkowych właściwościach oleju lnianego.